HTML

Skull Legion Camp

Friss topikok

  • d.v.d: Gondolom már túl vagytok a cégalapításon de annak aki még nincs, ajánlanék egy jó kis weblapot.Én ... (2009.11.05. 14:43) Figyelem!
  • Lalo85: Cha! Nem tudok belépni a fórumra, nem is látom a topikot! (2009.05.17. 21:25) A Légió gyűlésének összefoglalója, jövőbeli tervek
  • Holyaron: Nem tudtál volna huszárokról képet berakni?:/ (2009.05.03. 16:08) Leszerelés
  • Holyaron: Én már végigolvastam... -.- Ez...nagyon... **** (2009.04.03. 21:29) Alkotmány tervezet
  • Holyaron: Emberek!!!! Kint van a piacon az 1. repjegyünk!!! keressétek:Skull Airways Lehetőleg csak ezt veg... (2009.03.30. 17:00) Fórum

Linkblog

Alkotmány tervezet

2009.04.01. 19:31 :: Feherlofia

 

 Légiósok! Jelenleg a pártok tárgyalásokat folytatnak a Magyar Alkotmány létrehozásáról. A jelenlegi verziót kiteszem ide. 

2009. év március havi I. törvény

Az eMAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA

A hazánk jogrendjének alkotmányos alapokra történő helyezése iránt felmerülő permanens igény folytán az országgyűlési képviselők és politikai pártok egyetértése mellett az Országgyűlés eMagyarország Alkotmányának szövegét az „Erepublik – Új Világ” online stratégiai játék szabályaival összhangban a következők szerint állapítja meg:

I. fejezet

Általános rendelkezések

1. § eMagyarország: prezidenciális köztársaság.

2. § (1) Az eMagyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.

(2) Az eMagyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői, valamint közvetlenül, képviselőválasztás útján gyakorolja.

2. § (1) Az eMagyar Köztársaságban a pártok az Alkotmány és az alkotmányos jogszabályok tiszteletben tartása mellett szabadon alakulhatnak és szabadon tevékenykedhetnek.

(2) A pártok közreműködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában.

(3) A pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak. Ennek megfelelően egyetlen párt sem irányíthat semmiféle állami szervet.

3. § Az eMagyar Köztársaság állama védi a nép szabadságát és hatalmát, az ország függetlenségét és területi épségét, valamint a nemzetközi szerződésekben rögzített határait.

4. § (1) Az eMagyar Köztársaság elismeri minden Új Világbeli játékos azon elidegeníthetetlen jogait, és szükségesen betartandó kötelességeit, melyeket a játék adminisztrátorai a közjó érdekében elfogadtak, és amelyek a következő címen elérhetők: http://www.erepublik.com/en/forum/topic/86399/erepublik-laws/1

(2) Az eMagyar Köztársaság az alapvető jogokra és kötelességekre vonatkozó szabályokat nem korlátozhatja.

5. § Az eMagyar Köztársaság különös gondot fordít az újonnan csatlakozó játékosok létbiztonságára, oktatására, védelmezi azok érdekeit.

6. § Az eMagyar Köztársaság a rászorulókról kiterjedt szociális intézkedésekkel gondoskodik.

II. fejezet

Az Országgyűlés

7. § (1) Az eMagyar Köztársaság legfelsőbb népképviseleti szerve az Országgyűlés.

(2) Az Országgyűlés a népszuverenitásból eredő jogait gyakorolva biztosítja a társadalom alkotmányos rendjét, meghatározza a kormányzás szervezetét, közreműködik annak iránya és feltételei kialakításában.

(3) E jogkörében az Országgyűlés

a) megalkotja az eMagyar Köztársaság Alkotmányát;

b) törvényeket alkot;

c) irányelveivel meghatározza az ország hosszútávú társadalmi-gazdasági tervét;

e) megköti az eMagyar Köztársaság külkapcsolatai szempontjából kiemelkedő fontosságú nemzetközi szerződéseket;

f) külső fegyveres támadás veszélye esetén vagy szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében meghatározott időre kihirdeti (meghosszabbítja) a megelőző védelmi helyzetet, és felhatalmazza a Kormányt a szükséges intézkedések megtételére.

 (4) A (3) bekezdés f) pontja szerinti döntéshez a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.

(5) A (3) bekezdésben említett törvényhozási tárgykörök a következők:

a) az Országgyűlés szabja meg az újonnan érkező játékosok kezdő pénzösszegét

b) jogosíthat fel pénzösszeg kiutalására a kincstárból, a törvényben meghatározott szervezetek számára

c) dönthet nemzeti valuta nyomtatásáról az aranykészletek felhasználásával

d) változtathatja meg az iparágak adókulcsait, a behozatali vám, valamint a személyi jövedelemadó mértékét

e) dönt a mindenkori minimálbérről

f) bizalmatlansági indítvánnyal kezdeményezheti a köztársasági elnök elmozdítását

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott tárgykörökön túl az Országgyűlés tagjai által megszavazott törvényerejű igazgatási irányelveivel megszabja az ország hosszútávú gazdasági-társadalmi stratégiáját, mely a kormányzat számára kötelezőnek tekintetik

     8/A. § (1) Ha az Országgyűlés e döntések meghozatalában akadályoztatva van, a köztársasági elnök jogosult a fent megállapított körökben eljárni.

(2) Az Országgyűlés e döntések meghozatalában akkor van akadályoztatva, ha nem ülésezik, és összehívása az idő rövidsége, valamint egyéb, elháríthatatlan technikai ok miatt kivitelezhetetlen.

(3) Az akadályoztatás tényét, továbbá a hadiállapot kinyilvánításának, a rendkívüli állapot vagy a szükségállapot kihirdetésének indokoltságát az Országgyűlés elnöke és a köztársasági elnök együttesen állapítja meg.

8/B. § (1) Külső fegyveres csoportoknak Magyarország területére történő váratlan betörése esetén a támadás elhárítására, illetőleg az ország területének a honi és szövetséges készültségi erőkkel való oltalmazására, az alkotmányos rend, a közrend és a közbiztonság védelme érdekében a Kormány a köztársasági elnök által jóváhagyott védelmi terv szerint - a támadással arányos és erre felkészített erőkkel - a szükségállapot vagy a rendkívüli állapot kihirdetésére vonatkozó döntésig azonnal intézkedni köteles.

(2) A Kormány az (1) bekezdés alapján megtett intézkedéséről haladéktalanul tájékoztatja az Országgyűlést a további intézkedések megtétele érdekében.

9. § (1) Az országgyűlési képviselők általános választására az Erepublik – Új Világ online stratégiai játék szabályai szerint minden hónap 25. napján kerül sor.

(2) Az országgyűlési képviselők tevékenységüket a köz érdekében végzik, munkájukért tiszteletdíjat, vagy egyéb juttatást nem fogadnak el.

(3) Az országgyűlési képviselők megválasztásukkor a játék szabályai alapján kapott 5 arany pénzösszeg teljes egészét átutalják a mindenkori Magyar Nemzeti Bank szervezeti karakterének.

(4) Országgyűlési képviselőjelölt lehet mindenki, aki a játék folyamán 100 tapasztalati pontot összegyűjtött.

10. § (1) Az országgyűlési képviselő megbízatása megszűnik:

a) a képviselő karakterének halálával, játékból való kitiltásával,

b) lemondással,

c) az országból való elköltözésével.

  (2) A képviselő az Országgyűléshez intézett nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról. A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata nem szükséges.

  (3) A képviselő egyéni elhatározás alapján a szabad költözés jogának szellemében elhagyhatja az országot, elveszítve képviselői jogállását. A költözéshez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata nem szükséges.

11. § (1) Az Országgyűlés elnököt, alelnökö(ke)t és jegyző(ke)t választ tagjai sorából.

12. § (1) Az Országgyűlés havonta folyamatos ülésezést tart az ország mindenkori hivatalos fórumán.

(2) Az Országgyűlés alakuló ülését - a választást követő egy héten belüli időpontra - a köztársasági elnök hívja össze; egyébként az Országgyűlés ülésszakának és ezen belül az egyes üléseknek az összehívásáról az Országgyűlés elnöke gondoskodik.

 (3) Sürgős esetben a Házszabályba foglalt módon az illetékes tisztségviselők egyike az ország hivatalosnak elismert országgyűlési chatszobájába köteles összehívni a képviselőket rendkívüli ülés céljából, a játék keretei által nyújtott módon, személyes üzenetben.

(4) Sürgős esetnek minősülnek a következő körülmények:

a) az ország közvetlen külső fenyegetettsége veszélyének esete

b) hirtelen, előre nem látható személyi, játékbeli hibák, változások bekövetkeztének esetén, ha ezek közvetlenül és negatívan hat(hat)nak az ország biztonságára, békéjére

(5) Az Országgyűlés ülésrendjéről és belső szervezeti felépítéséről a későbbiekben megalkotandó Házszabály rendelkezései az irányadók.

13. § Az Országgyűlés ülései nyilvánosak. A köztársasági elnök, a Kormány, továbbá bármely képviselő kérelmére előzetes egyeztetés és kétharmados többséget igénylő szavazás után a tárgyalás fórumtémáit a hivatalos fórum adminisztrátorai az Országgyűlés elnökének kérésére titkosíthatják.

14. § (1) Az Országgyűlés akkor határozatképes, ha a képviselőknek több mint a fele szavaz.

(2) Az Országgyűlés a határozatait a jelenlévő képviselők több mint a felének szavazatával hozza.

(3) Az Alkotmány megváltoztatásához, valamint az Alkotmányban meghatározott egyes döntések meghozatalához az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.

(4) Az Országgyűlés a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával a későbbiek folyamán elfogadott Házszabályban állapítja meg működésének szabályait és tárgyalási rendjét.

(5) Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

15. § (1) Törvényt a köztársasági elnök, a Kormány, és bármely országgyűlési képviselő kezdeményezhet.

(2) A törvényhozás joga kizárólag az Országgyűlést illeti meg.

16. § (1) A törvényt a hivatalos lapban a Házszabályban előírtak szerint ki kell hirdetni.

17. § Az Országgyűlés tagjai a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez kérdést, a Kormányhoz, a Kormány bármely tagjához interpellációt és kérdést intézhetnek a feladatkörükbe tartozó minden üggyel kapcsolatban. Az interpellációra a fent felsorolt személyek 72 órán belül kötelesek válaszolni, melynek sorsáról a képviselők kétharmados többséget igénylő szavazást tartanak. A válasz elutasítása esetén a nevezett személy hivatalától azonnali hatállyal megfosztatik.

18. § (1) Az Országgyűlés megbízatása a képviselők választásának lezárulásával kezdődik.

(2) Az Országgyűlés működése az új általános képviselői választás kezdetéig tart.

 

 

III. fejezet

A köztársasági elnök

19. § (1) Magyarország állam- és kormányfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és a politikai hatalmi struktúra csúcsán áll.

(2) A köztársasági elnök a Magyar Honvédség főparancsnoka.

19/A. § (1) A köztársasági elnököt a választópolgárok a játék szabályai szerint minden hónap 5. napján választják.

(2) Köztársasági elnökké megválasztható minden magyar állampolgár, aki a játékban elérte a 14-es tapasztalati szintet.

19/B. § (1) A köztársasági elnök átmeneti akadályoztatása esetén a köztársasági elnöki jogkört a kormányalakításkor kijelölt helyettes(ek) gyakorolja, az elnöki karakter jelszavának ismeretében.

(2) A köztársasági elnök akkor van akadályoztatva, ha legalább 72 órája nem lépett be a játékba, illetve valamilyen más csatornán értesítette a kormány tagjait, vagy az Országgyűlést távolmaradásáról.

(3) Az akadályoztatás tényét, és ezzel egyidőben az elnöki karaktert irányító személy(ek) kilétét nyilvánosságra kell hozni, az irányítás átvételétől számított 24 órán belül.

(4) Amennyiben a képviselői bizalmatlansági indítvány elfogadásának folyományaként a köztársasági elnök elveszti pozícióját, helyét az előző választáson második legtöbb szavazatot kapott jelölt veszi át, a következő rendszerinti választási időszak kezdetéig.

20/A. § (1) A köztársasági elnök

a) képviseli a magyar államot,

b) a Magyar Köztársaság nevében nemzetközi szerződéseket köt,

e) részt vehet és felszólalhat az Országgyűlés ülésein,

f) a 7. § (5) bekezdésében foglalt tárgykörökben törvényjavaslatot nyújthat be az Országgyűlés elé,

g) a 7. § (6) bekezdésében foglaltakat tekintve ajánlást tehet az Országgyűlés hosszútávú intézkedéseire

20/B. § (1) A köztársasági elnök eredeti jogalkotói hatáskörben az Országgyűlés elé terjeszthet javaslatokat az alábbi tárgykörökben:

a) új üdvözlő üzenet megállapítása az újonnan érkező játékosok számára

b) -->

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koponyalegio.blog.hu/api/trackback/id/tr171040344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holyaron 2009.04.03. 21:29:55

Én már végigolvastam... -.-
Ez...nagyon... ****
süti beállítások módosítása